ÅBNE HOLD FOR ALLE - online

Træning i compassion

Måske omgiver du dig med mennesker, der nogle gange har store følelser. Måske har du det selv.

Det er en menneskelig præmis, men nogle gange er det virkelig bøvlet for os at være med.

Det meget, meget menneskelige, vi kommer til at gøre, når det er svært, er enten at overinvolvere os, så vi bringer vores eget drama ind i ligningen og tager smerten på os og bliver trukket med ned i det hul, vores barn eller partner (mor, patient, medarbejder, klient eller kæledyr) befinder sig i. Og så kan vi begge to sidde der uden mulighed for at finde lyskontakten.

Eller måske lukker du ned? Du bliver fjern og kold, fordi du simpelthen ikke orker at tage mere drama ind.

Well, der er en tredje mulighed, som jeg ville ønske, at vi alle kendte til . Og det - har du nok gættet by now - er compassion.

Når vi træner compassion, træner vi empatien, men vi hæver os faktisk over empati og lærer at relatere os til den anden - eller til os selv, for måske er det os selv, der lider allermest - med mere plads og kapacitet til at være med alt det svære - uden at ende i forråelse eller udbrændthed.

Træning i compassion handler om at få mere plads. Plads indeni til at huse alle de icky feels uden at synke ned i håbløshed. Det handler også om at have kapacitet til at være med alle andres svære følelser samtidig med, at du kan mærke, hvor du slutter og den anden begynder, så du ikke tager den andens lidelse på dig. Uden at det gør dig til en kold skid.

Rent praktisk er Træning i compasion et evidensbaseret kursus (skabt på Standford og videreudviklet på AU, hvor jeg også underviser det), der varer otte uger, hvor du lærer en masse teori, men hvor vi i ca. halvdelen af tiden mediterer. Vi praktiserer mindfulnessmeditation, loving kindness-meditation og compassionmeditation ud fra ældgamle østerlandske visdomstraditioner. Og vi supplerer det med den nyeste forskning, der fx. viser, at self-compassion er afgørende for vores helbred, hvis vi er syge, og at træning i compassion kan reducere symptomer på stress og forbedre generel velvære (frontiersin.org).

I en organisatorisk setting er det træning i at tage ansvar for sit eget, så det ikke står i vejen for samarbejdet, samtidig med at man accepterer, at andre kommer med alt deres. Det er en god træning for os, der er psssionerede omkring vores arbejde, de dygtige 12-tals-folk, der har meget investeret i at lykkes på arbejde - og derfor tager et kæmpe dyk, når de ikke gør.

Vi lærer at have omsorg for os selv både når vi lykkes, og når vi ikke gør - og vi kan have omsorg for andre - medarbejdere, klienter, kollegaer, patienter (indsæt selv flere), uden selv at gå ned på omsorgstræthed eller empatisk lidelse.

Kurset kvalificerer dig til at tage forløbet Compassion for professionelle ved Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Næste forløb

Sted:

Online over zoom.

Du får et Zoom-link ved tilmelding. Det er super nemt og brugervenligt, og du kan tilgå lige meget hvor du er både fra mobil og desktop.

Tid:

Onsdag den 23/04 kl. 10.00-12.00

Onsdag den 30/04 BEMÆRK kl. 12.00-14.00

(Ingen undervisning i uge 19)

Onsdag den 14/05 kl. 10.00-12.00

Onsdag den 21/05 kl. 10.00-1200

Onsdag den 28/5 kl. 10.00-12.00

Onsdag den 4/6 kl. 10.00-12.00

(Ingen undervisning i uge 24)

Onsdag den 18/06 kl. 10.00-12.00

Onsdag den 25/06 kl. 10.00-12.00

Investering:

3999,-

Når du klikker Tilmeld, sendes du videre til Thildevesterby.com - det er helt rigtigt - og det er samme forløb :) Du er også velkommen til bare at overføre beløbet direkte til Mobile Pay nr. 180202 (Thilde Vesterby). Husk at skrive din email, så jeg kan sende dig faktura og oplysninger.

Her er hvad du får:

To gange otte undervisningstimer med teori, dialog og praksis. 7 lydfiler med ca. 15 minutters hjemmepraksis mellem hver mødegang. Mødegangene har følgende indhold:

  • En varm velkomst og præsentation af forløbet, mig og jer.

    Mindfulness er en forudsætning for at kunne praktisere compassion. Vi lægger grundstenen for vores compassiontræning via mindfulnesstræning og begynder at undersøge vores opmærksomhed; hvor er den henne? Hvad har den gang i? Er den dømmende eller vurderende? Opmærksomheden skal hjælpe os til at opdage vores egen og andres lidelse. Vi ser ligeledes på, hvor compassion overhovedet er for en størrelse.

  • Vi arbejder videre fra sindet, og tager hele kroppen med – men med specielt fokus på hjertet. Vi undersøger, om vi kan opdage, at der er compassion i os. Hvad sker der, når vi arbejder og møder os selv og omverden ud fra hjertet?

  • Vi undersøger forskellen mellem empatisk lidelse og compassion. Hvad sker der, når vi bliver overvældet af lidelse i os selv eller andre, og hvad sker der, når vi møder selv samme lidelse med compassion i stedet for? Hvad vil det overhovedet sige at give compassion? Vi forebygger omsorgstræthed og undersøger, hvordan vi kan opbygge sund robusthed med compassontræningen.

  • Vi arbejder videre med at undersøge, hvad det vil sige at være sin egen bedste ven. Hvordan ser det egentligt ud, og hvad gør man? Måske får vi øje på en indre kritiker. Kan man give kærlig venlighed til sig selv, kan man overhovedet tage imod det?

  • Self-compassion. Vi undersøger, hvad der sker, når vi  begynder at give compassion til vores egen lidelse. Hvilke barrierer er der, hvad gør man, hvad hvis man gerne vil, men ikke kan? 

  • Vi kigger nærmere på, om man kan give compassion til mennesker, man ikke kender. Kan man give compassion til mennesker, man ikke bryder sig om, eller som har gjort en fortræd? Kan man give compassion til mennesker, som er så anderledes end en selv, at man tænker, at man intet har tilfælles?

  • Vi undersøger, hvad aktiv compassion betyder for os hver især. Hvordan ser det ud for os individuelt – hvad gør man? Hvordan kan vi gå ud i verden, med alt det gode, vi har at tilbyde og stadig passe på os selv, så vi ikke brænder ud?

  • Afslutning. Hvad har jeg lært, og hvad tager jeg med mig? Hvor vil jeg starte?

Tidligere deltager siger:

“Jeg bruger de værktøjer jeg har trænet i Thildes otte ugers compssion-træningsforløb i mit lægeliv og anbefaler varmt forløbet til sundhedsfaglige kollegaer.

Som læge i almen praksis oplever jeg, at det er en stor gave i højere grad at kunne være i lidelsen med min patient, frem for altid at forsøge at fikse, eller blive frustreret i de tilfælde hvor helbredelse ikke er mulig. Compassion giver mig mulighed for at give mine patienter den ro og trøst jeg ønsker, og det øger samtidig min arbejdsglæde. 

Min compassiontræning er også en god støtte i mit privatliv som mor i en travl børnefamilie. Der kan dagligt være masser af grunde til selvkritik når jeg ikke når alt det jeg gerne ville. Den indre kritiker råber heldigvis ikke nær så højt, når jeg husker min compassion.

Jeg har brugt Thilde som oplægsholder i Forum for Yngre Almen Medicinere (FYAM) i Region Hovedstaden, hvor hun gav et oplæg om compassion for yngre læger. Dette satte mange gode tanker og diskussioner i gang, som vi bærer med videre i vores lægeliv og organisation, hvor vi har stort fokus på at bevare en høj grad af arbejdsglæde i vores arbejdsliv som kommende praktiserende læger.”

Malene Lindholmer Nepper

Læge og formand for Forum for Yngre Almen Medicinere.